Miklavževanje

December je že tukaj, med nami. Za večino ljudi čudovit mesec obdarovanj, ko vznemirjeni pričakujemo najlepša darila. In katera so najlepša darila? Težko bi izbrali, saj ima vsak svoje želje in sanje.

Otroci bi si morda izbrali novo tablico, punčko, ki jo lahko češeš, pa kup kock, da bodo lahko zidali stolp do oblakov in se po njem povzpeli v prečudovite pravljične svetove.

Mame bi si morda zaželele nekaj trenutkov, ko bi v miru in tišini našle čas tudi zase. Očetom bi se želje ustavile v uspešnem podjetju, kjer bi dobili dobro in stalno službo. Dedki in babice bi si morda zaželeli prijeten večer v družbi svojih vnučkov. Osamljeni bi sanjali o prijateljih, ki bi jim pričarali nasmeh na obraz in osušili žalostne solze. Toliko želja!

V tem mesecu nas obiščejo kar trije dobri možje. Prvi izmed njih, to je Miklavž, nas je obiskal v ponedeljek, 5.12.2022 v Gasilskem domu na Medvedjem Brdu.

Ko se je stemnilo, so otroci s svojimi starši že nestrpno, morda tudi malo boječe pričakovali njegov prihod, saj niso vedeli ali so to leto bili dovolj pridni ali ne.

Da bi bilo čakanje bolj kratkočasno, so naši učenci vsem zbranim zaigrali igrico Muc išče Miklavža. In končno se je le prikazal visoki gost iz nebes. Nagovoril je zbrane v dvorani in jim v srce položil misel o dobroti. Lepo je bilo, da je imel s seboj tudi dva angelčka, saj sta mu bila v veliko pomoč. Sam Miklavž vsega potrebnega res ne bi mogel postoriti.

V svoji dobrodušnosti se je spomnil prav vseh, otrok, starejših in tudi tistih, ki se niso mogli udeležiti praznovanja.

Lepo bi bilo, če bi lepe Miklavževe lastnosti imeli tudi v svojem vsakdanjem življenju. Ni potrebno bogatih daril, zadostuje že nekaj prijaznih besed. V tem namreč tiči zaklad, ki ni merljiv z merili materialnega sveta.