Naša mala knjižnica

Naši učenci tudi letos aktivno sodelujejo pri projektu Naša mala knjižnica.

Projekt je namenjen spodbujanju branja in dviganju bralne pismenosti. Hkrati je namenjen tudi spoznavanju drugih evropskih kultur in skupne evropske dediščine.

Naloge v Ustvarjalnikih so zelo zabavne, krepijo otroško ustvarjalnost in domišljijo, pri tem pa zahtevajo tudi podrobnejše branje in opazovanje.

Tudi letos smo se odločili, da bomo sodelovali pri izmenjavi knjižnega junaka z eno izmed slovenskih šol. Žreb nam je naklonil sodelovanje z učenci 1. in 2. razreda osnovne šole s prilagojenim programom iz Slovenj Gradca.

Prebrali smo knjigo Jane Bauer Kako objeti ježa, ki je bila leta 2022 nominirana za večernico. Spoznali smo prikupnega ježa, ki si neznansko želi objema in njegovega prijatelja Pipeta lisjaka, ki zna izdelati tako mašino za objemanje kot dirkalni avto iz storžev.
Tudi mi smo izdelali svojo lutko ježa in jo skupaj z zvezkom poslali otrokom na omenjeno šolo. Zelo smo se razveselili, ko smo prejeli njihov paket z lutko ježa in zvezek, v katerega bomo pridno pisali in risali na temo zgodbic, ki jih bomo prebirali.

Knjiga nas je tako navdušila, da so  učenci izdelali svoj objemomat. Uporabili so različen odpadni material, seveda pa tudi obilico domišljije. 

Poslušali smo tudi pravljico Modra raca ter si ogledali čudovite ilustracije. Raca, ki posvoji malega krokodila, nas je navdušila, učenci pa so zgodbo likovno poustvarili.

Še bomo brali, saj:

Branje spodbuja mišljenje, zmanjšuje stres, prinaša znanje, širi besedni zaklad, izboljšuje spomin, krepi sposobnost analitičnega mišljenja, izboljšuje osredotočenost in koncentracijo, izboljšuje spretnost pisanja

Branje nas umiri in je brezplačna zabava.